Mitä on seksuaalineuvonta?

Seksuaalineuvonta on matalan kynnyksen keskusteluapua seksuaalisuuden teemoihin liittyen. Seksuaalineuvontaa voivat antaa seksologisen koulutuksen saaneet seksuaalineuvojat ja -terapeutit. Seksologeilla on lähtökohtaisesti pohjakoulutuksena vähintään AMK-tutkinto ja sen lisäksi 30 op tai enemmän seksologian opintoja.

Seksuaalineuvonnan tärkein tehtävä on pysähtyä seksuaalisuutesi äärelle ja antaa sinulle lupa puhua seksuaalisuuden eri teemoista. Seksuaalineuvonnassa annetaan myös oikeaa tietoa, sekä kumotaan vääriä uskomuksia. Neuvontaan voit hakeutua jos sinulla on jokin seksuaalisuuteen liittyvä asia, jota olet miettinyt ehkä jo jonkin aikaa, mutta asia ei ole edennyt toivomaasi suuntaan. Vastaanotolle voit kuitenkin myös hakeutua ilman mitään ongelmaa, ylläpitämään jo hyvää tämän hetken tilannetta ennaltaehkäisten haasteiden syntymistä.

Seksuaalineuvonta on luottamuksellista, tavoitteellista keskustelutukea seksuaalisuuden ympärillä. Prosessin aikana tavoitellaan seksuaalisen hyvinvoinnin vahvistamista, terveyden edistämistä sekä pyritään ratkomaan mahdollisia olemassa olevia haasteita.


Milloin seksuaalineuvontaan?

 Esimerkiksi seuraavia teemoja voidaan käsitellä seksuaalineuvonnassa:

  • itsetunto ja kehonkuva

  • seksuaalinen identiteetti

  • seksuaalinen halu, halujen eriparisuus, nautinto, fantasiat

  • toiminnalliset häiriöt, esim. kiihottumisvaikeudet, orgasmihaasteet, erektio- ja siemensyöksyhäiriöt, yhdyntäkivut

  • eri elämäntilanteiden vaikutukset seksuaalisuuteen, esim. suhteen alkaminen/päättyminen, lapsiperhearki, sairastuminen, ikääntyminen

  • vuorovaikutus, tunteiden, tarpeiden ja toiveiden ilmaisu ja läheisyys ihmissuhteissa

  • seksuaalikasvatus

  • seksuaaliterveys ja -hyvinvointi

Voit myös tulla neuvontaan omana itsenäsi ilman mitään ongelmaa tai haastetta, pohtimaan seksuaalisuuttasi ja pitämään siitä huolta ennaltaehkäisevällä näkökulmalla. Tärkein asia on, että olet halukas pysähtymään oman seksuaalisuutesi äärelle.